maandag 7 juli 2014

Brandweernostalgie

Uit de heel oude doos...


Ford Big Job - HD


Ladder Magirus 1


Ladder Magirus 2


Ladder Magirus 3 met Kpt-Cdt Baudoin tijdens de voorstelling in 1967

Foto's Erfgoedbank gemeente Mol

vrijdag 4 juli 2014

Jef, mijn leermeester, mijn vriend,...Waar ben je nu weer aan begonnen ?

Balen, first of July, 2014



His Highness the Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Tahni



Your Highness,



I hope this letter finds you in good health.



I would like to ask you to consider the following proposal, knowing your interest concerning contemporay art. As history is a pillar of the economy and art plays a very important role in this, I think this global given is best perceived in local entities.

From the late ‘50s until now I have built an archive of my artistic activities. Enclosed you may find a selection of photos of my work.

With the foundation “KODEC” I would like to build an information and study centre in my village in service of future generations.

I live in a small village but I am convinced the immediate environment and culture are ideal conditions to approach other cultures respectfully.

Allow me to suggest you a proposal: I would give my entire archive to you and in exchange I would like to ask for your knowhow and technical and financial support in constructing this centre. The archive remains in Balen and will be accessible for all to see, but would be yours.



I have the honor to remain, Sir, Your Majesty’s most humble and obedient subject

Jef Geys

PS: try to acquire the highly interesting collection of Eric Fabre


zaterdag 28 juni 2014

Trains and Boats and Planes, vandaag dan maar de schepen...

Oostende was heel lang gelden een bloeiende en welvarende vissers- en handelshaven.
Vandaag is er bijna geen trafiek meer te bespeuren, op enkele uitzonderingen na.
Meestal liggen de dokken er leeg en verlaten bij, maar als er een "grote" aanmeert  dan is het feest.

Een beeldverslag:












donderdag 26 juni 2014

woensdag 25 juni 2014

Vergane glorie (deel 2)

De beelden spreken voor zich... De oude "Slipway" te Oostende.





Ubuntu (Linuxdistributie) volgens Wikipedia

Een zeer goed alternatief voor zij die vaarwel willen zeggen tegen Microsoft en Windows


Ubuntu is een Linuxdistributie voor desktopcomputers, laptops, servers, tablets en smartphones. Dit besturingssysteem is beschikbaar in een groot aantal talen, waaronder het Nederlands. De makers van Ubuntu leggen de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor gebruik thuis, op school en op het werk. Er bestaat ook een servereditie onder de naam Ubuntu Server. Voor scholen is er Edubuntu met speciale programma's voor het onderwijs.

Ubuntu is gebaseerd op de Linuxdistributie Debian, maar onderscheidt zich hiervan door twee keer per jaar nieuwe versies uit te brengen. De nummers daarvan verwijzen naar het jaar en de maand van de verschijningsdatum.

De ontwikkeling van Ubuntu wordt geleid door Canonical Ltd., een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde privéonderneming gestart en gefinancierd door de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth.

De naam komt van het concept Ubuntu uit de Zoeloe-cultuur in Zuid-Afrika. Het betekent zoiets als "menselijk zijn voor anderen".

Lees het volledige artikel: hier

Volg zeker ook Peter met zijn uitleg: peter.bakenoostende.be

Eten hoeft niet altijd onder cellofaan, bewustzijn evenmin (De Morgen.be)

Graag even volledig lezen: Hier zit "waarheid" in en zeker niet verpakt onder cellofaan...

DM COLUMN Jeroen Olyslaegers is schrijver van onder meer 'Wij' en 'Winst'. Zijn column verschijnt wekelijks op donderdag.


© dm.

Ons ongeduld en onze neurose om efficiëntie met snelheid te verbinden schept mee deze wereld waarin zelfstandige buurtwinkels rijp lijken voor de tijd van toen.
Alles zal worden onthuld, o lezer. Het is gewoon een kwestie van tijd. "Sinds 2000 verdween 36 procent van de slagerijen, 30 procent van de vishandels, 23 procent van de bakkers, 19,5 procent van de kruideniers en 30 procent van de krantenwinkels. Er zijn ook minder kledingboetieks (-7 procent) en schoenenwinkels (-20 procent). Een deel van de markt wordt overgenomen door kleine buurtsupers, waarvan het aantal met 64 procent toenam."

De krant de Tijd heeft onderzoek gedaan naar het aantal zelfstandige winkeliers en bovenstaand citaat deed me toch serieus slikken. Uiteraard bevestigt dit alleen maar wat we elke dag zien gebeuren. Daar verdwijnt een krantenwinkel die niet meer kan overleven op het verwerken van lottoformulieren, naast hem een bakker wiens kinderen geen brood meer zien in de stiel van vader en het wordt toch weer serieus fietsen voor die ene beenhouwer die stand houdt omdat de lekkerbekken zijn kalfsworsten zo waarderen. Ze worden doodgeconcurreerd, hoor je dan snel.

Het is een feit dat de 'kleine buurtsupers' niet meer weg te denken zijn. De goedkoopste supermarkten trekken dan weer steeds meer volk aan, ook bij mensen die zich wat kunnen veroorloven. Wanneer je dan kijkt naar een gigant zoals Delhaize die zogezegd problemen heeft, maar in de eerste plaats plat op haar buik gaat voor haar aandeelhouders, managers hoge bonussen geeft, en bespaart op personeel, dan steekt deze asociale waanzin nog meer. Want wie profiteert nu echt van deze algehele kaalslag, deze monocultuur onder cellofaan? Een absolute minderheid, allicht zelfs niet één procent van de bevolking.

In het blad MO komt deze week Pascal Debruyne aan het woord, postdoctoraal medewerker van de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit Gent. Ook hij heeft het over supermarktjes die verschijnen op plekken waar de overheid zogezegd een 'sociale mix' voor ogen heeft, in buurten waar tweeverdieners worden gelokt naar waar mensen met bescheiden of nauwelijks wat vermogen wonen. Mensen met geld verdringen mensen zonder veel geld vanwege stijgende huisprijzen. Mensen met geld hebben alles blijkbaar ook graag wat efficiënter. Gevolg: de gezellige buurtwinkels worden overladen met valse sentimentaliteit om vervolgens te worden doodgeknepen.

We kunnen dus nu zowel de agressieve politiek van supermarktketens en de kortetermijnvisie van de plaatselijke overheden met schuld overladen en eerlijk gezegd: terecht. Maar wie meent dat daar mee alles gezegd is, dwaalt. De monocultuur die we meer en meer veruitwendigd zien reflecteert immers ons. Wij zijn die samenleving, ons gedrag tekent mee als architect voor deze verkillende, van zichzelf vervreemde omgeving. Het zijn wij die onszelf onder cellofaan houden, blind ons voedsel kopen en menen dat aanschuiven bij de kleinhandel een aanval is op onze tijdsbeleving.

"Voedsel is bewustzijn", schreef voedselactiviste Vandana Shiva een tijdje terug. Dat is een radicale gedachte; het grijpt immers terug naar de wortels van onze beschaving. Ons ongeduld en onze neurose om efficiëntie met snelheid te verbinden schept mee deze wereld waarin zelfstandige buurtwinkels rijp lijken voor de tijd van toen. Maar in feite zijn we als diersoort niet monomaan, noch consequent en dat geeft hoop.

Gaan we ons nu echt volledig laten manipuleren door winstmarges waar we geen fluit mee te maken hebben? Wie op een diverse manier zijn aankopen doet, wint dagelijks een gevecht op de terreur die tijd heet. Eten hoeft niet altijd onder cellofaan. Volgens mij geldt dat laatste ook voor bewustzijn.

Als eerste op de hoogte van nieuws en leuke aanbiedingen? Meld u aan voor de nieuwsbrieven van De Morgen

Bron: De Morgen 26/06/2014

dinsdag 24 juni 2014

Ubuntu, onbekend is onbemind - met dank aan http://www.ubuntu-be.org/nl

Welkom

Wat is Ubuntu

Ubuntu is een toegankelijk besturingssysteem dat je op je computer kan installeren. Dit kan ter vervanging van of eventueel naast het reeds geïnstalleerde besturingssysteem zoals Microsoft Windows, Apple MacOS, ...
Ubuntu is een Afrikaans woord dat "Menselijkheid naar anderen" betekent. Omwille van hun sterk geloof in deze ideologie biedt de Ubuntu gemeenschap een volledig gratis, functioneel besturingssysteem onder een vrije software licentie.
Met Ubuntu is je computer niet langer schrikwekkend moeilijk. Het wordt eensklaps een flexibel stuk gereedschap, aangepast aan je noden en wensen, dat je toelaat om je taken eenvoudiger en sneller uit te voeren. In een wereld waar de technologie voortdurend complexer wordt, staan voor Ubuntu nog steeds de mens en de eenvoud van zijn besturingssysteem centraal.

Troeven

Ubuntu is gebaseerd op GNU/Linux en heeft al de kwaliteiten die je van een besturingssysteem verwacht en biedt je misschien zelfs iets meer:
Klik om de afbeelding te vergroten
  • Stabiel: Je computer dagenlang laten aanstaan zonder onderbreking? Geen probleem
  • Gebruiksgemak: Een ergonomische en intuïtieve werkomgeving
  • Compleet: Na de installatie beschik je over alle standaard desktop applicaties gaande van tekstverwerking en rekenbladen tot fotobewerking, e-mailprogramma's en browser.
  • Veilig: Ubuntu biedt als GNU/Linux systeem een ongekende bescherming tegen virussen en spyware. Tot op heden is er geen enkel virus die je Ubuntu systeem kan besmetten. Scannen hoeft helemaal niet.
  • Uitbreidbaar: Kies uit de duizenden gratis programma's die beschikbaar zijn. Installeren kun je met een enkele muisklik.
  • Geliefd: Duizenden gebruikers rond de wereld vertrouwen op Ubuntu en velen van hen werken hand in hand om Ubuntu te verbeteren en uit te breiden.
Aarzel niet en voeg je bij de miljoenen tevreden gebruikers. Waag de sprong en ontdek Ubuntu!

Wat is Ubuntu-be

Ubuntu-be is het Belgische Ubuntu "LoCo Team", een groep enthousiaste gebruikers wiens doel het is om Ubuntu in België te promoten. Onze taken bestaan hoofdzakelijk uit het aanbieden van informatie en het vertegenwoordigen van Ubuntu in België. Voor ondersteuning verwijzen we naar het gemeenschappelijke Nederlandstalige forum en de documentatie die beschikbaar is op ubuntu-nl.org. Indien je vragen hebt, aarzel niet om ons te contacteren.

maandag 23 juni 2014

Mijn drie songs voor vandaag, dinsdag 24 juni 2014

Bad Moon Rissing - live, door John Fogerty. Dit zal voor eeuwig en altijd mijn ultieme nummer blijven
Bad Moon Rissing



Radar Love van The Golden Earring, de niet te overtreffen meest unieke road-song aller tijden
Radar Love



En dan de naakte waarheid, Dr Hook, Queen of the silver dollar
Queen of the Silver Dollar


Het dorp van mijn jeugd

Heerlijke nostalgie, maar weg is weg...








zondag 22 juni 2014

Om de dag van vandaag met te beginnen:

Voor een dag van morgen  
Wanneer ik morgen doodga,
vertel dan aan de bomen
hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan de wind,
die in de bomen klimt
of uit de takken valt,
hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan een kind,
dat jong genoeg is om het te begrijpen.
Vertel het aan een dier,
misschien alleen door het aan te kijken.
Vertel het aan de huizen van steen,
vertel het aan de stad,
hoe lief ik je had.
Maar zeg het aan geen mens.
Ze zouden je niet geloven.
Ze zouden niet willen geloven dat
alleen maar een man alleen maar een vrouw
dat een mens een mens zo liefhad
als ik jou.

Hans Andreus
Uit: Al ben ik een reiziger
Uitgeverij Holland 1959

Vergane glorie

Triest om dit te zien, de teloorgang van een haven, het uitsterven van een prachtig beroep...
Beschouw dit als een stille hulde voor alle vissers aan de Belgische kust.








Hoe een zweefvliegtuig landen - How to land a glider

Zo moet je op een veilige en correcte manier een zwever landen bij een voorgeschreven links circuit
Hier een landing op EBKH (Balen-Keiheuvel) voor een landing op baan 25.
De video begint bij het aanknopingspunt thv sporthal GT



EBKH Landing op de 25

4000 liter per minuut SCK-CEN Mol - Brandweer zone Kempen

Brandweerzone Kempen test grootwatertransport in omgeving nucleaire bedrijven.






Bekijk de video, met dank aan AFM Mol
https://www.youtube.com/watch?v=T-bbCXhndcM&feature=em-uploademail
Grootwatertransport Bij SCK-CEN te Mol